• L’abstenció del PP gràcies al pacte que manté amb el PSOE permet als socialistes traure endavant uns comptes que disparen despesa corrent.
  • L’acord entre les dos forces tomba les tres esmenes presentades per Compromís, l’única força d’oposició real al govern.

Paiporta, 29 de gener 2024

El pacte existent entre el PSOE I el PP de Paiporta ha permés l’aprovació d’un pressupost municipal per a 2024 que retalla en inversions i dispara la despesa corrent. Els comptes, elevats pel govern al ple d’este dijous, han eixit endavant amb l’abstenció del PP gràcies a l’acord entre els populars I els socialistes, pacte que es basa en els jornals que el govern del PSOE en minoria ha atorgat a regidors i regidores del PP.

Este acord ha tombat també les tres esmenes presentades per Compromís per Paiporta, propostes “En positiu” Per a millorar uns comptes “mal plantejats, amb l’error gravíssim que suposa retallar en inversions per al poble”, segons ha explicat el portaveu de la formació valencianista, Pep Val.

“Compromís hem presentat esmenes tant a la plantilla com al pressupost amb una voluntat manifesta de participar, contribuir i aportar. El nou pressupost dona continuïtat a molts dels projectes encetats en l’anterior legislatura però no contempla noves inversions i augmenta de manera irresponsable la despesa corrent”, ha afegit Val.

Contra els jornalets

El vot en contra dels valencianistes ha estat motivat bàsicament per les assignacions als regidors i regidores del PP i VOX, que “són la manera del PSOE de mantindre el seu govern en minoria”.

Les esmenes a la plantilla són de reducció dels sous del PP i VOX i la creació de places d’arquitecte/a superior i enginyer/a tècnic i un tècnic/a de joventut, tres llocs de treball necessaris en l’estructura dels departaments per a agilitzar tràmits administratius, projectes i inversions pendents.

A proposta de Compromís, s’ha aprovat una esmena per ampliar la plantilla d’ESPAI amb una plaça de conductor/a de camió, un oficial de jardineria i un peó de neteja viària amb una dotació pressupostària de 69.000 euros. La resta de les esmenes han esta rebutjades per l’aliança antinatural entre PSOE, PP i VOX. D’ahí el vot en contra de Compromís.

Les esmenes de Compromís se centraven en l’eliminació dels sous del PP i VOX sense cap competència de govern i l’ampliació d’inversions amb un projecte de millora de la xarxa d’aigua potable i de reg al poliesportiu municipal que ja te el projecte redactat des de l’anterior legislatura per valor de 474967,91 €, quantitat que Compromís proposa que es reduisca del capítol II de despesa corrent en 65 partides que augmentaven respecte l’any passat però que ja tenien un pressupost suficient després de la gran pujada del pressupost anterior.

El PP es destapa

Després de dos legislatures en què el PP va votar en contra dels pressupostos amb Compromís en el govern, enguany, amb la seua abstenció, dona suport al PSOE i el seu govern en solitari.

Segons ha afirmat Val, des de Compromís “no compartim els plantejaments del govern municipal, ja que no existeix un ordre de prioritats clar que pose per davant el compliment de les obres i projectes que estan ja planificats però que l’equip del psoe dilata en la seua realització: obres de la xarxa d’aigua potable i de reg al poliesportiu, el pavelló esportiu municipal, la Casa de la Dona, la millora de la mobilitat  o el centre de Benestar social”.

En l’apartat de personal Compromís a més de l’esmena presentada, reclama la dotació de les vacants en Benestar Social, de Tècnic d’Integració Social i dos noves places d’administrarius/ves en l’àrea, la contractació dels dos docents en l’EPA que falten des de començament de curs per la falta de previsió del nou govern i el TAG d’Educació vacant des de fa més d’un any.

En canvi, “augmenta el capítol de despesa corrent de manera desproporcionada reduint el capítol d’inversions respecte l’any passat en un 26 per cent”. Amb aquest pressupost “s’evidencia la falta de projecte polític que l’equip de govern té per a Paiporta, la paralització de l’Ajuntament i la descoordinació entre les diferents àrees amb una competició de realització d’events i ocurrències per part de regidors i regidores de l’equip de goverb”, ha afirmat Val.

Augmentar la despesa sense projecte és malbaratar recursos. “Després de huit mesos en el govern, la majoria de regidores i regidors socialistes encara desconeixen el funcionament de les seues àrees i la destinació de les partides pressupostàries de la seua competència”, ha conclòs Val, qui ha qualificat el govern del PSOE com “desnortat, sense direcció ni projecte per a Paiporta i centrat en actes de populisme i propaganda, I carent d’ètica, al tenir comprat al PP amb diners públics”.