Esther Coronado
Esther Coronado
  • La regidora de Compromís, Esther Coronado ha valorat positivament aquesta proposta que naix d’una reivindicació feminista i compta amb el suport de la Societat Espanyola de Ginecologia

Segons ha explicat la regidora, i responsable d’Igualtat, treballar per la igualtat de drets i oportunitats no significa donar exactament les mateixes condicions a uns i altres, sinó conéixer i entendre com les diferències biològiques i condicionants socials ens afecten de manera diferent a dones i homes, i treballar en conseqüència per a qui pateix una situació menys avantatjosa, puga accedir a les mateixes oportunitats que qui parteix amb unes condicions òptimes. “És injust que fins ara una dona amb un gran malestar per la regla no poguera tindre una baixa justificada quant qualsevol company o companya amb un mal lleu per qualsevol altre motiu, com una indigestió, sí podia.”

Per a Coronado, altre dels problemes que s’ha de tractar en urgència és el de la pobresa menstrual, un conflicte estructural de desigualtat de gènere que deriva de la pobresa econòmica. “Una cinquena part de les dones es troba en una situació econòmica vulnerable i, per tant, més de 3 milions de dones en edat fèrtil tenen dificultat d’accés a productes d’higiene menstrual. A aquestos productes se’ls aplica l’IVA reduït del 10%, en lloc d’aplicar-se l’IVA superreduït del 4% i de categoritzar-los com a productes de primera necessitat.”

En aquest sentit, Compromís va portar al plenari de Paiporta una moció sol·licitant donar suport a la ILP per la gratuïtat dels productes per al període. “Aquesta reivindicació continua sent necessària, ja que fins hui en dia, cap de les opcions per a gestionar el període menstrual és considerat com a material sanitari, això genera una situació de pobresa en un producte de primera necessitat”, ha destacat Coronado. La moció va comptar amb el suport de Compromís, l’abstenció del PSOE i el vot en contra del PP i Ciudadanos.

“Com tantes altres realitats que només ens afecten a les dones, haver de treballar amb els diferents efectes associats a la regla i el cost dels productes d’higiene femenina, és una d’eixes realitats del dia a dia que passen desapercebudes. De tal manera que fa la sensació que tenim assumida aquesta situació de discriminació, i que assumim com a normal que les dones hem de pagar peatge per ser dones”, ha finalitzat Coronado.