Els alcaldes i alcaldesses de Compromís, les Diputades i Diputats Provincials així com els seues representants en la FVMP han mostrat el seu rebuig davant l’acord de la FEMP amb el Govern per l’utilització del remament dels municipis qualificant-lo d’atemptat a l’autonomia municipal, ja que hauria de ser emprat pels propis Ajuntaments, ja que son aquests els que han fet grans esforços d’estalvi i de contenció de la despesa durant anys com per a que ara siguen confiscats per l’estat, l’estament públic més endeutat d’Espanya.

Amb aquesta mesura, el Govern d’Espanya confisca els Ajuntaments i les Diputacions dels seus romanents de tresoreria, intervenint-los de facto i hipotecant el seu futur. Ara és el moment dels acords i de reforçar el municipalisme i no del centralisme.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví ja ha anunciat que quan aquesta proposta arribe a la seua tramitació parlamentària el govern de Sánchez ens trobarà enfront per defensar el nostre compromís amb els Ajuntaments i l’autonomia municipal amb el nostre vot en contra de l’utilització per part del govern dels romanents municipals.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sempre havia estat en contra d’aquesta mesura i que aquest canvi d’opinió respon a un interès purament partidista del PSOE que ha trencat el consens dels darrers mesos.

L’expropiació dels fons municipals per part del Govern central ataca les competències de les institucions més properes a la ciutadania. Els Ajuntaments han de poder fer front la COVID amb els seus propis fons destinant-los a allò que consideren més important.

Allò important per als Ajuntaments, és derogar el sostre de despesa de la llei d’estabilitat pressupostària, coneguda com la llei Montoro i permetre que les entitats locals puguen invertir en les despeses generades per la pandèmia i aturar la fort crisi social, aquells romanents de tresoreria que no poden tocar, sinó és per amortitzar deute i tornar-los al banc.