El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que “la futura llei de Memòria Democràtica pretén integrar totes les víctimes de la societat”.

“És, per tant, una llei necessària per garantir la dignitat i la justícia col·lectiva. Si no coneixem la nostra història, no podem tenir una democràcia forta”, ha indicat la vicepresidenta.

Referent a això, Oltra, que ha recordat que aquesta normativa va ser un compromís del seminari de Torrevella i “continua amb el full de ruta del Pacte del Botànic”, ha assenyalat que la nova llei “vol recuperar la memòria democràtica perquè és la forma més ferma de construir la nostra futura convivència en cordialitat i pau. La seua preservació és mostra de la lluita de la ciutadania en la conquesta de les llibertats i una manifestació de cultura democràtica”.

Recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana

El text, que s’enviarà a les Corts un cop obtinga el dictamen favorable del Consell Jurídic Consultiu, pretén atorgar el reconeixement social, el restabliment de la dignitat i l’honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

A més, el nou text legal té una vocació pedagògica, ja que obliga la Generalitat a portar a terme iniciatives per al coneixement de la història recent i al foment de la memòria democràtica.

La nova llei regularà les polítiques públiques per a la recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana, però també articularà un seguit d’actuacions per al reconeixement i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió. Un reconeixement extensible també als familiars d’aquestes víctimes.