• Compromís denuncia l’aparició d’un informe a última hora i amb la data manipulada

Compromís per Paiporta ha denunciat que “l’Ajuntament ha aprovat la pujada de les taxes municipals de 2013 sense cap informe econòmic que valore el cost real dels serveis”. I és que l’equip de govern del PP ha fixat una pujada d’un 3’5% general per a les taxes del proper any sense haver fet cap estudi econòmic.

Entre les taxes que es modificaran a l’alça es contemplen: la recollida del fem, guals, clavegueram, cementeri, el servei de grua i retirada de vehicles i també la taxa de mercat i mercadet.

El PP va justificar la pujada de preus en el plenari municipal al·legant que la pujada interanual de l’IPC és del 3’5%. Però per a Compromís “eixa justificació no es sosté”, així la portaveu del grup, Isabel Martín, va defensar el vot en contra a eixa pujada explicant que “les taxes no poden excedir del cost real del servei i per tant no es pot aplicar una pujada de l’IPC donat que en algunes no hi ha cap empresa externa que preste el servei i puga repercutir cap sobrecost, com és el cas de les taxes de cementeri i mercat, on el servei ve prestat directament per l’Ajuntament”.

“A més – afegeix Martín – en el cas dels guals, aplicar una pujada de l’IPC no té cap sentit, donat que ni tant sols l’Ajuntament presta el servei, només es reserva un espai per entrada de vehicles a garatges”.

També Martín va incidir sobre la pujada de la taxa del servei d’autogrua i retirada de vehicles, donat que “l’empresa que ve prestant el servei a l’Ajuntament té caducat el contracte des de fa més d’un any (finalitzà en maig de 2009 i tenia pròrroga fins maig de 2011) i per tant no té cap revisió de preus anual pactada”. En tot cas, des de Compromís van instar a l’equip de govern a licitar el contracte novament per tal d’aconseguir una millor oferta econòmica.

Respecte a la modificació de l’ordenança fiscal de recollida de fem, el grup Compromís va votar també en contra perquè, a més de patir la pujada general del 3’5% “es lleven totes les bonificacions”, incloses les bonificacions a jubilats i pensionistes. Des del grup sempre han demanat una “progressió fiscal perquè la ciutadania pague en funció dels seus ingressos i rendes”. “Amb aquesta pujada i eliminació de bonificacions les persones que ja estan en una difícil situació econòmica ho tindran encara pitjor”, ha assenyalat Isabel Martín i ha recordat que “és justament ara quan els jubilats necessiten més ajuda, donat que són els que estan rescatant als fills i filles que no tenen treball”.

Manipulació d’informes

Des del grup Compromís també denuncien “l’aparició d’un informe a última hora i amb la data manipulada”. Així, la seua portaveu, Isabel Martín, ha explicat que va demanar un informe justificatiu de la pujada de preus en la comissió informativa d’hisenda que es va celebrar el 17 d’octubre, i que el mateix dia del plenari municipal, el 25 d’octubre va rebre un informe del departament d’intervenció signat el dia 15 anterior justificant la pujada de la taxa de guals, però eixe informe no constava en l’expedient del ple ni existia prèviament. “Estem davant d’una falta administrativa molt greu”, ha manifestat Martín.