Exposició de Motius:

Des de fa anys, la Comissió Europea i els governs dels estats membres negocien enduriments dels objectius de retallada d’emissions, en línia amb les exigències de Nacions Unides per a complir amb els Acord de París. Els objectius climàtics ja no són només una qüestió política, sinó també una obligació legal. En este sentit, els turismes que es venguen a partir del 2030 hauran d’emetre un 55% menys de CO₂, i el 2035 la reducció haurà de ser del 100%, amb la qual cosa ja no podran vendre’s cotxes i furgonetes de combustió fins que, progressivament, el 2050 hagen desaparegut els automòbils que utilitzen combustibles fòssils.

A l’actualitat la presència del cotxe elèctric als nostres pobles i ciutats és una realitat que ja estem vivint i que tendeix a anar en augment en els propers anys. La constant aparició de diferents i diversos models de vehicles elèctrics fa necessari que aquesta circumstància siga contemplada com un fet normal hui en dia a les nostres ciutats i pobles al promoure un nou model energètic basat en l’eficiència energètica i en les energies renovables, on I’accés a l’energia esdevé un element clau de competitivitat de les empreses i de qualitat de vida de la ciutadania, alhora que ens fa capdavanters en les polítiques d’acció climàtica.

L’ús de vehicles elèctrics, fonamentalment urbans. o els híbrids endollables, fan necessari que els espais públics estiguen dotats de la infraestructura adequada per poder subministrar l’energia que requereixen. Per això, és necessari que siga contemplada aquesta infraestructura en espais públics com aparcaments d’ús públic.

Per tal de fomentar un major ús de vehicles elèctrics al nostre municipi, cal incentivar la instal·lació de punts de recàrrega, entre altres mesures, ja que incrementar la mobilitat elèctrica en el transport rodat contribuirà a incrementar l’eficiència energètica, reduir les emissions contaminants, integrar les energies renovables i millorar la qualitat de l’aire al poble així com la reducció de la contaminació acústica per l’ús d’automòbils, contribuint així a fer de Paiporta un poble més habitable i compromés amb el medi ambient.

Des de Compromís apostem per  una mobilitat sostenible amb unes prioritats en el nostre poble de les persones vianants i la mobilitat en bicicleta. Encara així cal també de forma simultània treballar en altres línies d’actuació a nivell municipal.  L’objectiu d’aquesta moció es refermar el compromís de l’Ajuntament de Paiporta amb la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la reducció d’emissions de C02 i la utilització d’energies renovables. Per aquests motius el Grup Municipal de Compromís per Paiporta proposa els següents

ACORDS

Primer. Contribuir des de l’Ajuntament de Paiporta al desplegament de la infraestructura de recàrrega per als vehicles elèctrics, amb un estudi tècnic per a la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica en les diferents zones de Paiporta que determine la millor situació

Segon. Que aquesta planificació contemple la instal·lació d’un mínim d’un punt de recàrrega elèctrica en l’any 2024.

Tercer. Que l’Ajuntament de Paiporta, amb l’estudi tècnic  sol·licite i es presente a les diferents convocatòries de subvencions per a la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica que la  Generalitat Valenciana, la Diputació Provincial, l’Estat o la UE puguen obrir destinades a cofinançar aquestes instal·lacions.

Quart. Donar trasllat dels acords al Consell de Participació

Paiporta, 12 de febrer de 2024