Exposició de motius

L’art. 64.3 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix: “Per a potenciar l’autonomia local sobre la base del principi de subsidiarietat, per Llei de les Corts, es crearà el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana amb els mateixos criteris que el fons estatal”.

En compliment de l’esmentat mandat estatutari, en l’article 201 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, es crea el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. Aquest precepte disposa que seran beneficiaris del fons tots els municipis de la Comunitat Valenciana i prescriu que mitjançant aquest es finançaran serveis, infraestructures i equipaments bàsics dels municipis de la Comunitat Valenciana, i s’establiran les seues dotacions en cada llei de pressupostos de la Generalitat.

És en el Decret 51/2017, de 7 d’abril, del Consell, pel qual es regula per primera vegada el Fons de Cooperació Municipal Incondicionat de la Comunitat Valenciana. Hi cal destacar l’article 4. Naturalesa:

  1. “El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana té naturalesa incondicionada i no finalista. Els municipis i les entitats locals menors podran destinar els recursos que reben al desenvolupament general de les seues competències, sense vinculació a un objectiu o finalitat concret.
  2. Les aportacions del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana tenen el caràcter de transferències als municipis i entitats locals menors, a fi de finançar globalment les activitats i serveis que els corresponguen en virtut de les competències que hagen assumit segons la legislació vigent.
  3. Les esmentades transferències formen part i estan vinculades al sistema de finançament autonòmic de les corporacions locals valencianes, sense que en cap cas tinguen naturalesa de subvenció”.

Aquest mateix decret, en el Capítol III, Participació de les diputacions provincials, en l’art. 8. Adhesió de les diputacions provincials, estableix:

2. “Les diputacions provincials que, mitjançant l’acord corresponent del seu òrgan competent, s’adherisquen a la participació en el Fons de Cooperació Municipal, podran destinar la seua assignació pressupostària als municipis i entitats locals menors de la seua província, distribuint la mateixa quantia que la Generalitat, i utilitzant bé les mateixes regles de distribució que les regulades en aquest decret i davall el mateix règim de transferències incondicionades, o bé adoptant el seu propi règim jurídic i regles de distribució atenent els principis d’objectivitat i equitat”.

Des del 2017 fins al 2023, la Generalitat ha dictat per a cada exercici pressupostari les corresponents resolucions sobre l’assignació anual del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana corresponent a cada entitat beneficiària.

També des del 2017, la Diputació de València es va adherir al Fons de Cooperació Municipal fent una major aportació que, com a mínim, ha sigut del doble de la consignada per la Generalitat per a cada un dels municipis de la província. Quantitat que els últims anys s’ha augmentat amb la incorporació d’operacions de crèdit que s’han saldat amb els romanents de tresoreria de la Diputació o amb la incorporació d’aquests romanents mateix.

En el 2021, amb la Llei 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, es regula per llei el Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana. En l’article 3 Naturalesa incondicionada del Fons de Cooperació Municipal, introdueix algunes novetats, sobretot respecte dels municipis turístics i en la lluita contra el despoblament.

  1. “El Fons de Cooperació Municipal té naturalesa incondicionada i no finalista. Els municipis i les entitats locals menors podran destinar els recursos que reben al desenvolupament general de les seues competències, sense vinculació a un objectiu o finalitat concret.
  2. Les aportacions del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana tenen el caràcter de transferències als municipis i les entitats locals menors, a fi de finançar globalment les activitats i els serveis que els corresponguen en virtut de les competències que hagen assumit segons la legislació vigent, i són compatibles amb la percepció de les aportacions de les línies específiques del Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana i del Fons de Cooperació Municipal per als municipis turístics de la Comunitat Valenciana, així com amb aquelles que es puguen crear legalment o reglamentàriament.
  3. Aquestes transferències formen part i estan vinculades al sistema de finançament autonòmic de les corporacions locals valencianes, sense que en cap cas tinguen naturalesa de subvenció”.

En la mateixa llei, en l’article 5, introdueix el Pla sectorial de finançament bàsic del Fons de Cooperació Municipal.

  1. “Amb l’obligació de fixar un sistema estable i permanent de finançament de la Generalitat i les diputacions provincials als municipis i les entitats locals menors que presten serveis públics essencials des de la proximitat, i amb la finalitat de garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de la ciutadania en el marc de les seues competències, el Consell de la Generalitat, com a òrgan de coordinació, haurà d’aprovar durant el primer semestre de cada exercici, amb la participació de la comissió de col·laboració i coordinació prevista en aquesta llei, el Pla sectorial de finançament bàsic del Fons de Cooperació Municipal per al següent exercici.
  2. El Pla sectorial de finançament bàsic del Fons de Cooperació Municipal, en el qual participaran les diputacions provincials amb la finalitat d’harmonitzar els interessos públics afectats a través de la Comissió de col·laboració i coordinació del Fons de Cooperació Municipal, contindrà, conforme a les dades oficials l’u de gener de l’exercici en què s’aprove aquest pla, una anàlisi de la situació de finançament dels municipis i les entitats locals menors de la Comunitat Valenciana, la fixació dels objectius i de les prioritats estratègiques d’aquesta acció pública, la determinació de les quanties globals a aportar per la Generalitat i cada diputació provincial i la resta de directrius de coordinació necessàries que es puguen preveure reglamentàriament”.

I l’article 8 torna a definir la Participació de les diputacions provincials:

  1. Les diputacions d’Alacant, Castelló i València, com a entitats locals de la Comunitat Valenciana, en l’exercici de les seues competències, participaran, a través dels seus pressupostos anuals, en el Fons de Cooperació Municipal incondicionat de la Comunitat Valenciana, mitjançant les aportacions dineràries previstes en l’article 2.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
  2. Les diputacions provincials, o les administracions públiques que en depenguen, proveiran dels recursos propis i adequats als objectius del Fons les dotacions aprovades en el Pla sectorial de finançament bàsic del Fons de Cooperació Municipal per a transferir als municipis i les entitats locals menors de la seua província, distribuint les quanties corresponents en l’àmbit provincial respectiu i utilitzant les mateixes regles de distribució, de conformitat amb el principi d’equitat territorial, a fi de garantir que tota la ciutadania reba un nivell mínim de prestacions en els serveis públics locals.

L’Acord de 24 de març de 2023, del Consell, va aprovar el Pla sectorial de finançament bàsic del Fons de Cooperació Municipal, per a l’exercici 2024. Per tant, el marc necessari per a la distribució del fons corresponent a l’exercici pressupostari del 2024 ja existeix. Recentment, el Tribunal Constitucional, en sentència 124/2023 de 26 de setembre, i davant recurs contra el Fons de Cooperació interposat pel Partit Popular, ha avalat l’obligatorietat de les diputacions a participar del Fons de Cooperació Municipal, i entén que el fet que s’obligue a les diputacions provincials a contribuir a la dotació financera del fons no suposa una obligació diferent “d’allò a què estan obligades constitucionalment i legal”.

Així, queda avalada la llei del fons de Cooperació, que demostra que en tots aquests anys de funcionament del Fons de Cooperació Municipal és un mecanisme eficaç per a contribuir al finançament de les corporacions locals i garantir els principis constitucionals d’autonomia i suficiència financera dels ens locals per a l’exercici de les seus funcions que la llei els atribueix (art. 137 i 142). Principis també reconeguts en la Carta Europea d’Autonomia Local (art. 3 i 9) ratificada per l’Estat espanyol el 20 de gener de 1988.

Un fons que, en la mesura que és incondicionat i no finalista permet atendre algunes de les principals necessitats i demandes dels ajuntaments, ja que tenen autonomia i llibertat per a la destinació i inversió dels fons en allò que consideren prioritari i, alhora, ajuden a equilibrar els comptes municipals. Aspectes que, tots ells, han sigut molt ben valorats pels municipis valencians.

Per tot l’exposat, el Grup Municipal Compromís proposa l’adopció dels següents

ACORDS

Primer-. Instar la Generalitat Valenciana a continuar garantint, almenys amb la mateixa quantitat econòmica dels últims anys, la suficiència financera de les entitats locals de la Comunitat Valenciana i potenciar la seua autonomia local per mitjà del Fons de Cooperació Municipal, d’acord amb la Llei 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, amb la seua distribució anual i per exercici pressupostari.

Segon.- També d’acord amb la Llei 5/2021, de 5 de novembre, de la Generalitat, instar la Diputació de València a proveir amb la quantitat corresponent el Fons de Cooperació Municipal per a la seua distribució entre les ens del seu àmbit territorial.

Tercer.-  Instar la Diputació de València perquè, com ha fet des de l’aplicació dels Fons de Cooperació Municipal en l’exercici 2017, la aportació inicial anual de l’entitat siga, almenys, del doble de la consignada per la Generalitat Valenciana.

Quart.- Instar la Diputació de València perquè, com ha ocorregut els últims anys, perquè faça servir el Fons de Cooperació Municipal com un dels mecanismes útils i eficaç per a destinar-hi recursos econòmics als ajuntaments provinents dels romanents de tresoreria per a despesa general generats per l’entitat provincial mateix.

PAIPORTA,  12 de desembre 2023