Exposició de Motius:
El dia 2 d’abril se celebra el Dia Mundial de conscienciació de l’Autisme amb la finalitat d’impulsar la millora de la qualitat de vida de les persones amb Trastorn amb Espectre Autista (TEA) així com promoure la seua inclusió en tots els àmbits de la societat.
L’accessibilitat és un Dret reconegut per la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides en l’article 9. Fins ara, hem tingut molt present i aplicat polítiques per millorar l’accessibilitat física amb rampes, baranes, voreres més baixes o els ascensors, però també existeix l’accessibilitat sensorial que afecta les persones amb diferents necessitats d’audició i visió. I la cognitiva que és de la que en parlem ara.
Les persones amb necessitats especials de vegades tenen dificultats per comprendre i regular situacions socials, les seues emocions, el seu propi comportament. Els suports visuals com els taulers de comunicació, taules de comportament o targetes indicatives, els poden ajudar a reconéixer els llocs on estan, que els recorden quin comportament i quines conductes són correctes o incorrectes depenent del lloc on es troben.
Els suports visuals (pictogrames, horaris visuals, històries socials…) ajuden a les persones amb necessitats especials a aprendre habilitats de la vida diària, que es refereixen a aquelles que són necessàries per a l’èxit vital i laboral en qualsevol comunitat. Gaudir del temps lliure i ser més independents i autònoms o inclús tindre opinió. Així, ajudar a convertir-se en persones més lliures, que puguen participar igualment en la nostra societat. Podem trobar exemples d’ús de suports visuals a museus, biblioteques, pàgines web, documents accessibles, botigues, centres de salut i hospitals, parcs, semàfors, escoles, instal·lacions esportives, etc.
Ser autònom i viure en comunitat requereix, en molts casos, traslladar-se a diferents llocs públics i privats que no sempre ens resulten familiars. Quan arribem a un lloc que desconeixem, busquem publicacions de signes que ens ajuden a orientar-nos, trobar el camí i arribar on volem anar. Per a les persones amb dificultats lingüístiques per exemple, si acompanyem les publicacions de signes de text amb un conjunt de símbols àmpliament reconegut, els ajudem a trobar el seu camí i orientar-se en el seu entorn. L’accessibilitat cognitiva fa que totes les coses siguen més fàcils d’entendre.
Els símbols ajuden a les persones que presenten dificultats en la comunicació, a causa de diferents factors (autisme, discapacitat intel·lectual, manca de llenguatge, gent gran, etc.) a expressar les seues idees, desitjos, necessitats o sentiments. Els símbols els ajuden a comunicar-se amb el seu món.
A Paiporta tenim una gran tradició associativa i és per això que pensem que a través del Consell de Participació, CONVIU, Centre de Salut, Serveis Socials, Consell Escolar Municipal i l’Ajuntament es podria realitzar un projecte integrador ampli, en el qual puguem crear un municipi més accessible i de comunicació entre les persones.
Tenim exemples en altres ajuntaments on s’ha implantat, senyalitzant no només els espais públics sinó també comerços. A la nostra comarca molts pobles han desenvolupat projectes similars. La idea és començar a poc a poc amb un projecte ampliable. Iniciar amb pictogrames als edificis públics (ajuntament, biblioteca, centres educatius, centre ocupacional, …)i els parcs i també fer una guia. L’Ajuntament de Paiporta ja ha fet gestions en legislatures anteriors amb Arasaac per poder utilitzar els seus pictogrames. Al nostre abast, podem trobar una sèrie de recursos gratuïts que es poden utilitzar legalment, amb plantilles predissenyades en el el portal de Sistemes Alternatius i Augmentatius de Comunicació Arasaac per a resoldre dubtes, ajudar-nos en la posada en marxa, facilitar els pictogrames, etc.
Per això, des del Grup Municipal Compromís per Paiporta, presenta aquesta moció per a ser aprovada en el Ple de l’Ajuntament de Paiporta amb els següents
ACORDS
PRIMER.- Confeccionar, en col·laboració de distints departaments de l’ajuntament els pictogrames, horaris visuals i històries socials, adaptant-los als estàndards normatius.
SEGON.- Implantar al llarg del present any, els pictogrames en els diferents edificis municipals, començant per l’Ajuntament, la Biblioteca, CONVIU,Centre Ocupacional, Auditori, Museu de la Rajoleria, local ALDIS i els centres educatius.
TERCER.-Implantar progressivament aquesta proposta en els espais púbics de Paiporta, parcs parcs, carrers i fer extensiva la proposta a comerços i empreses de Paiporta que vulguen participar (autoescoles, restauració, ….)
QUART.-Realitzar una guia per tal de senyalitzar amb pictogrames els llocs públics d’interès o privats com els comerços, així com els significat dels mateixos, amb textos fàcils d’entendre per tal de trobar millor els llocs i els serveis que poden oferir.
Paiporta, 6 d’abril de 2024