Exposició de motius

El dia  1 de novembre de 2021 va entrar  en funcionament a Paiporta el nou contracte de recollida de residus sòlids urbans (RSU), adjudicat a l’empresa Tetma.

Amb el nou contracte es dobla la capacitat de recollida i es passà de 539 contenidors de resta de 1.000 litres, amb un total de 539.000 litres de capacitat total, a 650 contenidors (entre resta, orgànic i soterrats) i 1.030.000 litres de capacitat.

Així mateix el nou contracte contempla millores del servei amb contenidors nous i més accessibles, més camions de recollida, major freqüència de neteja de contenidors i menor cost econòmic per a l’Ajuntament i la introducció de la fracció orgànica o el contenidor marró a partir de la primavera de 2022.

 L’Ajuntament inicià a la primavera del 2022 una campanya de sensibilització sobre el reciclatge de la matèria orgànica  i de la resta de residus, amb el repartiment de 5.500 poals entre la població. La fracció orgànica és un repte col·lectiu per a tota la ciutadania de Paiporta, una obligació que cal afrontar  amb totes les forces i amb la il·lusió de continuar avançant en l’eficiència del reciclatge com un dels elements clau per a reduir l’impacte de l’acció humana sobre el medi ambient.

De manera paral·lela, al març de 2022 el plenari de l’Ajuntament de Paiporta va aprovar el Pla Local de Prevenció de Residus de Paiporta en el que la màxima prioritat en la gestió dels residus és la prevenció en la generació està orientada a la reducció de la quantitat de residus que generem i disminuir els impactes adversos sobre el medi ambient i la salut humana fomentant l’economia circular com a model de producció i consum.

El Pla marca un objectius de reciclatge de residus domèstics a la població de Paiporta d’acord amb el marc normatiu a escala  europea, estatal i autonòmica.

En el Capítol II “Disposicions relatives a residus domèstics i assimilables” del PIRCVA 2019-2022 es fixen els objectius quantitatius anuals de reducció de les diferents fraccions que per a Paiporta suposen un objectius que a hores d’ara estén molt lluny d’aconseguir.

Un 67% d’envasos lleugers

Un 90% de paper i cartró

Un 80% de vidre

Un 50% de matèria orgànica.

Segons les dades del propi pla per al 2022 suposava passar de 875.043 Kg que es recollien de forma selectiva a 6.028.335 Kg/any. És a dir, multiplicar per quasi 7 les quantitats de residus de manera selectiva.

Per altra banda la nova Llei d’Economia Circular (Llei 7/2022 publicada en el BOE 85, de 09/04/2022), estableix una taxa estatal sobre el dipòsit de residus en abocador, la incineració i la coincineració com a conseqüència de la directriu europea de què pague més qui més contamine. És un impost que te com a objectiu promoure el reciclatge o en cas que no es faça, penalitzar econòmicament.

Per a Paiporta això suposarà una taxa per a 2023 que l’EMTRE ha calculat segons les dades de 2022 en 153.302,13 euros que haurà de pagar l’ajuntament de Paiporta. Quantitat que anirà creixent o disminuint cada anys segons les quantitats de residus que es dipositen en els abocadors sense reciclar.

Per últim, al pressupost de l’Ajuntament de Paiporta per a 2023 es va pressupostar la incorporació d’una persona educadora ambiental que a hores d’ara encara no s’ha incorporat encara que el procés selectiu ja està finalitzat.

L’article 14 del PIRCVA (Pla integral de residus de la Comunitat Valenciana (modificat i adaptat ) estableix que per a portar endavant els objectius marcats en els plans locals de prevenció de residus  hauran de comptar amb el personal suficient que en el cas de Paiporta s’estableix segons l’apartat c)

c) Poblacions entre 10.000 habitants i 50.000 habitants dada de l’INE: mínim tres educadors ambientals a jornada completa.

A Paiporta, amb la tècnica de Medi Ambient i la nova contractació d’una persona no arriba al mínim que estableix el PIRCVA i queda clarament insuficient amb els objectius marcats en el nostre pla i aprovat pel plenari.

La situació actual de recollida de residus a Paiporta mostra una excessiva generació de restes de residus que en l’actualitat s’han de tractar mitjançant abocadors i dipòsits, incineració, etc…contribuint a l’impacte mediambiental i sobre la salut de les persones, a més del malbaratament de recursos que malauradament queden fora del sistema de reutilització i reciclatge.

Les conseqüències d’aquesta situació  no són només ambientals, sinó també econòmiques: més residus enviats a tractament finalista representen més costos per a l’administració i menys ingressos provinents de la valorització de materials.

Vist que és necessari potenciar les bones pràctiques en la separació domèstica i comercial

dels residus.

Per tot l’exposat, el Grup Municipal Compromís de l’ajuntament de Paiporta proposa l’adopció dels següents

ACORDS

Primer .- L’Ajuntament Paiporta es compromet a millorar la gestió dels residus municipals, per aconseguir l’increment del nivell de recollida selectiva en la direcció d’assolir un índex de recollida selectiva bruta segons els objectius marcats en el Pla Local de Prevenció de Residus aprovat l’any 2022.

Segon .- Promoure una campanya dirigida al conjunt de la ciutadania, entitats, associacions, escoles, comerciants… mitjançant la contractació d’educadors ambientals amb l’objectiu de sensibilitzar sobre les bones pràctiques en la gestió dels residus i la recollida selectiva.

Tercer .- Contractar un mínim de dos persones educadores ambientals des de 2023 que entre les seues funcions donen suport a les campanyes per a millorar la gestió de residus municipals i realitzar les modificacions pressupostàries necessàries.

Quart .- Promoure una campanya als establiments comercials (especialment en el sectors d’hostaleria i alimentació) sobre la recollida selectiva i fer un seguiment de la quantitat i qualitat dels residus generats en els establiments comercials.

Cinqué .- Promoure una campanya específica per la recollida separada de matèria orgànica en els contenidors marrons.

Sisé.- Donar compte dels acords al Consell de Participació Ciutadana de Paiporta.

Signat. JOSEP VAL CUEVAS

Portaveu Grup Municipal Compromís

PAIPORTA,  13 de setembre 2023