Exposició de Motius:
A l’abril de 2016 es signava un declaració institucional en memòria de Guillem Agulló en les Corts Valencianes signada per tots els grups que estaven representants: Grup Socialista, Grup Compromís, Grup Podemos, Grup Popular i Grup Ciudadanos.
DECLARACIÓ INSTITUCIONAL EN MEMÒRIA DE GUILLEM AGULLÓ
La matinada de l’1 1 d’abril de 1993 moria assassinat el jove valencià Guillem Agulló a mans d’un grup de feixistes a Montanejos (Alt Millars). El jove antiracista, militant de Maulets, va morir d’una ganivetada al cor per part d’un neonazi condemnat per un tribunal. Aquest crim, com la resta de delictes d’odi, va sacsejar la societat valenciana.
Aquesta cambra va Ilegir la següent declaració institucional el 21 d’abril de 1993: “Davant l’assassinat del jove valencià Guillem Agulló, mort per combatre el racisme i la violència feixista, les Corts Valencianes manifesten el seu més profund rebuig. Aquest assassinat ha estat una dolorosa mostra de la intolerància i la barbàrie que el poble valencià sempre ha combatut. Alhora que aquesta cambra expressa el seu condol als pares de Guillem, vol fer una crida al poble valencià perquè continue testimoniant el seu desig de pau, concòrdia, Ilibertat i solidaritat front a la barbàrie i la intolerància”
Els informes Raxen del Moviment contra la Intolerància assenyalen, malauradament, any rere any, les agressions i incidents relacionats amb els delictes d’odi, per racisme, homofòbia o discriminació, entre altres que es produeixen al nostre territori.
Les Corts Valencianes es comprometen al compliment de la resolució del Parlament Europeu, de 14 de març de 2013, sobre la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els delictes motivats per l’odi, que demana el compliment de la normativa en la matèria i insta els estats membres a elaborar una estratègia global de prevenció dels delictes d’odi, el racisme i la xenofòbia.
Les Corts Valencianes animen al poble valencià a recordar la memòria del jove Guillem Agulló i de totes les víctimes de l’odi. Així mateix, es comprometen a lliurar un premi a persones i iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi, que es lliure cada mes d’abril.
Les Corts, 12 d’abril de 2016
En els últims 7 anys, a partir d’aquesta declaració institucional subscrita per unanimitat, el Premi Guillem Agulló s’ha lliurat cada 25 d’abril, Dia de les Corts, a les persones i entitats que lluiten contra els delictes d’odi en memòria de Guillem Agulló
Fa un dies que les Corts Valencianes han acordat eliminar el Premi Guillem Agulló gràcies a la majoria de PP i Vox i a proposta d’aquest últim grup al·legant que el nom del reconeixement va ser una decisió unilateral de l’expresident del parlament valencià, Enric Morera.
Tres dècades després veiem que el feixisme encara és ben viu, i que cal fer-hi front tant des del carrer com des de les institucions. Sols cal recordar les agressions feixistes del 9 d’Octubre del 2017 jutjats recentment i que han suposat una condemna «històrica» contra la violència de l’extrema dreta al País Valencià així com fa pocs dies les agressions a les festes castellonenques de la Magdalena entre vint i trenta encaputxats, armats amb barres de ferro i bats de beisbol irromp a una festa organitzada pel centre social La Cosa Nostra i comença a agredir tothom qui troba al seu pas. El resultat de l’atac és de desenes de ferits, el més greu un home de 32 anys que es troba a l’UCI de l’Hospital General. Els fets encara estan sent investigats.
Arreu del món es produeix un augment de l’ideari feixista, que s’organitza internacionalment i que exerceix influència en els diversos poders (mediàtic, polític, judicial i econòmic). Els principals bocs expiatoris del feixisme a casa nostra són els grups d’esquerres, les persones migrades, el feminisme i el moviment LGTBIQ+. La millor manera de fer-hi front és desemmascarant-ne les mentides i fent polítiques que contraresten de debò les desigualtats socials.
Guillem Agulló és un símbol. Cal dir clarament que va ser víctima d’un delicte d’odi per raons ideològiques i que representa la presa de consciència de la societat en referència als delictes d’odi que abans no estaven tipificats i Guillem Agulló es mereix sempre un respecte.
Davant del nou acord en les Corts Valencianes proposat per VOX i amb la complicitat del PP el Grup Municipal Compromís per Paiporta proposa els següents
ACORDS
Primer. Honorar la figura de Guillem Agulló, el jove valencià assassinat brutalment per un grup de joves d’ideologia neonazi l’any 1993, i refermar el seu compromís en la lluita contra els delictes d’odi, el racisme, la xenofòbia i l’homofòbia.
Segon. Instar a les Corts Valencianes a retornar el nom de Guillem Agulló als premis en els dia de Les Corts Valencianes atorgat a persones i entitats que lluiten contra la violència i l’odi a la diversitat ideològica, cultural, lingüística, …
Tercer. Que l’Ajuntament de Paiporta, en memòria de Guillem Agulló i de totes les víctimes de l’odi lliure un premi a persones i iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi amb el nom de Guillem Agulló i que es lliure cada mes d’abril,
Quart. Donar trasllat dels acords a la família de Guillem Agulló i a les Corts Valencianes i al Consell de Participació de Paiporta.
Paiporta, 12 de març de 2024