Exposició de Motius:
Fa 8 anys la ciutadania valenciana es va pronunciar de forma contundent en contra de les pràctiques que havien caracteritzat la Generalitat Valenciana en els anys anteriors a 2015. La ciutadania valenciana, farta de la manipulació informativa de Canal 9, les retallades en educació, la regressió lingüística en l’ús i foment del valencià, i, molt especialment, la corrupció sistèmica a les administracions valencianes, van propiciar un canvi polític a la Generalitat Valenciana, diputacions provincials i ajuntaments.
Durant els darrers anys la mobilització dels valencians i valencianes va estar evident, omplint places i carrers alçant la veu contra la insostenible situació reputacional a la qual el govern de la Generalitat Valenciana havia portat al nostre territori.
El País Valencià obria informatius mostrant la cara més fosca del desgovern: el tancament de la ràdio i televisió públiques, la manipulació d’esta de catàstrofes com l’accident de metro de 2006, les manifestacions de l’estudiantat durant la Primavera Valenciana i el tractament del govern a l’alumnat com a “el enemigo”.
Però, sense dubte, la major xacra que va tacar la imatge del País Valencià va ser la corrupció. Casos com Taula, Assut, Gürtel, Brugal, Carlos Fabra, Cooperació, Emarsa, Erial, Imelsa, dels trages, Fórmula 1… van situar València en l’eix vertebrador d’una administració paral·lela organitzada per delinquir i desviar diners públics.
Fruït d’este clam popular, el govern del Botànic va aprovar una sèrie de normes destinades a recuperar la dignitat perduda i recuperar el crèdit reputacional del País Valencià i els seus municipis.
Lleis com:
- La Llei de Plurilingüisme, per recuperar progressivament el valencià a les aules i garantir el seu coneixement entre tot l’alumnat sense distinció d’origen o residència.
- La Llei de Memòria Democràtica, per dignificar la situació de les víctimes del franquisme i els seus familiar, fomentar la memòria democràtica del País Valencià i assentar les bases per a la no repetició dels crims i vulneracions democràtiques del franquisme.
- La Llei d’Àpunt, per recuperar la Radio i Televisió Pública Valenciana sobre la base de la independència periodística i la qualitat informativa i de proximitat en la llengua pròpia.
- La Llei de Transparència, per a la millora del control institucional i polític per part de la ciutadania, l’accés a la informació pública.
- La de l’Agència Antifrau, per crear un organisme independent que vetle per les bones pràctiques en la gestió de la cosa pública i acomplir amb els requeriments europeus de control en matèria de corrupció.
I moltes altres.
Malgrat este esforç legislatiu per part del govern del Botànic, el recentment format govern de coalició de PP i VOX ha decidit dinamitar part del cos legislatiu de la Generalitat Valenciana, creant una nova base legislativa de permissivitat i impunitat per a les pràctiques corruptes que van tacar la imatge dels valencians i valencianes fins l’any 2015.
La història ens ha mostrat com tot govern de tall autoritari, o del que forma part l’ultradreta, posa el focus en controlar 6 ítems:
- L’educació de la infància.
- La llengua de la seua població.
- La memòria del seu País.
- La comunicació i la propaganda.
- La impunitat dels seus líders davant la corrupció.
- La opacitat en els seus xantxullos.
Així, el Consell de la Generalitat, a través dels Grups Parlamentaris Popular i VOX, ha presentat 5 lleis per retornar una dècada enrere i acabar amb els avanços dels darrers anys.
5 Lleis presentades per a través dels Grups Parlamentaris i per tràmit d’urgència per tal de fugir de la participació ciutadana, dels informes dels organismes jurídics estatutaris, i d’un control exhaustiu per part de l’oposició.
5 Proposicions de Llei dirigides a fer desaparèixer el valencià de les escoles, afavorir l’educació privada enfront de la pública, humiliar a les víctimes del franquisme i oblidar el passat, manipular i controlar els continguts de la televisió pública, donar major impunitat als polítics que cometen corrupteles i fer opaques les activitats dels dirigents polítics per que seguisquen fent negoci amb les seues empreses.
Cal aturar el que suposa una regressió democràtica sense precedents a la Generalitat Valenciana.
Per tot l’anteriorment exposat, des del Grup Municipal de Compromís per Paiporta es proposa l’adopció dels següents
ACORDS
PRIMER.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a seguir desenvolupant la Llei 4/2018, per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià.
SEGON.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a garantir l’ensenyament en valencià i del valencià, mitjançant l’augment progressiu dels continguts en llengua pròpia i en primera llengua estrangera a l’educació valenciana per tal d’aconseguir el ple domini de les dos llengües oficials i una primera llengua estrangera al finalitzar l’escolarització pública..
TERCER.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a mantenir la Llei de creació d’Àpunt en el seu redactat actual i a garantir la necessitat de majories reforçades per al control de l’ens de comunicació pública, garantint la seua independència i llibertat periodística.
QUART.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a mantenir els processos selectius i oposicions ja convocades per a la plantilla d’Àpunt per a la garantia d’una plantilla estable i amb llocs de treball digne.
CINQUÉ.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a continuar en el desenvolupament de l’actual Llei de Memòria Democràtica, a la dignificació de les víctimes, la recuperació de cossos per que els seus familiars puguen donar digna sepultura i la memòria democràtica durant la Segona República i de la resistència democràtica durant el franquisme.
SISÉ.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a perseguir els actes d’exaltació, promoció i apologia del franquisme i el feixisme i a la dignificació i memòria de les seues víctimes.
SETÉ.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a seguir desenvolupant l’actual Llei de Transparència i Bon Govern de la Generalitat Valenciana, per a l’accés a la informació pública de la ciutadania i per a la garantia de pràctiques ètiques i transparents dels càrrecs públics.
HUITÉ.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Mesa de les Corts Valencianes i a la Generalitat Valenciana a fer complir la Llei de Transparència i Bon Govern als parlamentaris que fugen de la publicació del seu patrimoni i percepcions econòmiques tal com mana l’actual legislació.
NOVÉ.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a sequir desenvolupant l’actual Llei de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, a garantir la seua independència i mantenir la necessitat de majories reforçades per tal de nomenar els seus membres.
DESÉ.-L’Ajuntament de Paiporta insta a la Generalitat Valenciana a continuar en la persecució de les pràctiques corruptes a les administracions públiques valencianes. València, a 5 d’abril de 2024