Exposició de motius

L’11  de setembre s’ha iniciat el curs acadèmic per a l’alumnat valencià. Un curs que ha començat amb un nivell de caos generalitzat en diferents fronts.

Milers de professionals interins han tornat als seus llocs de treball després de setmanes d’angoixa, d’incertesa i amb molts problemes per poder incorporar-se al seu lloc de feina. A l’inici d’agost totes les alarmes de la comunitat educativa van saltar quan el procés d’adjudicació de professorat es retardava més de l’habitual. El dia 10 d’agost quan a la fi van eixir les llistes estaven repletes d’errors que afectaven quasi la totalitat dels docents implicats. Des d’aquell dia fins pocs dies abans de l’inici de curs hi ha hagut un degoteig de noves llistes que lluny de resoldre els errors de la primera en sumaven de nous.

Durant tot este procés hi ha hagut una gran absent: la directora de Personal Docent, Sónia Sancho. La dirigent no va acudir al seu lloc de treball fins a haver esclatat el caos en l’adjudicació, així ho confirmà el mateix conseller, José Antonio Rovira. La conselleria d’Educació va rebutjar l’oferiment de l’anterior directora general de mantenir-se en el càrrec unes setmanes més per ajudar amb la seua experiència en el procediment.  En el seu lloc va nomenar el 28 de juliol a Sancho,  qui el mateix dia va marxar de vacances enmig del procés d’adjudicacions.

El que si que va succeir a la conselleria va ser un acomiadament massiu de personal abans d’hora, moltes i molts amb un alt grau de responsabilitat. De fet, en estes darreres setmanes i davant la incapacitat del nou Consell de cercar perfils adequats a molts d’aquests professionals se’ls està oferint retornar als seus llocs de treball a la Conselleria.

Incomprensiblement, un procés que es duia a terme amb normalitat durant els darrers 8 anys, inclús en el moment de la pandèmia, ara ha sigut absolutament caòtic. En compte d’afrontar el problema la Conselleria s’ha dedicat a culpar a l’anterior govern i a reviure el conflicte de la llengua com a cortina de fum a les deficiències de gestió.

A estos fets se suma el decret signat el 31 d’agost, hores abans de l’inici laboral en l’educació pública. Un decret que augmentava de forma populista les hores lectives sense incrementar el professorat necessari per a portar-ho endavant i que ha provocat que els primers dies els equips directius dels centres hagen hagut de modificar tota la planificació i horaris ja preparats. Hui ja saben que la majoria dels centres no poden aplicar estes modificacions. D’altra banda, l’augment de la càrrega lectiva implica l’ampliació d’horaris fins a les 15 h, fet que no garanteix major competència. A més, implica menor atenció personalitzada perquè s’augmenten les ràtios. L’aposta prevista que ara s’ha derogat reduïa la càrrega lectiva, però mantenia el professorat de manera que millorava l’atenció en aquelles matèries més necessitades d’acord amb el pla d’actuació per a la millora (PAM).

A este fet cal sumar que el curs escolar ha començat amb aules on falten 2900 docents, de tres a cinc docents per centre,  per retards en l’adjudicació o per adjudicacions que estaven previstes i el conseller ha decidit no activar.

A més, uns 2000 alumnes han tingut problemes amb el transport escolar perquè la conselleria d’Educació no ha fiscalitzat el compliment de contracte els dies previs a l’inici de curs amb l’empresa adjudicatària.  Este problema lluny de solucionar-se s’ha prolongat durant dies en l’inici de curs i ha afectat sobretot els centres d’educació especial.

Als greus problemes de gestió se sumen declaracions del conseller d’Educació que posen en dubte el treball de la comunitat educativa, com ara el qüestionament de la utilitat de les actuals plantilles docents dels centres educatius.

Sense cap dubte estem davant el pitjor inici de curs en molts anys de la Conselleria d’Educació. Per tot l’exposat, el Grup Municipal Compromís de l’ajuntament de Paiporta proposa l’adopció dels següents

ACORDS

Primer.- L’Ajuntament de Paiporta mostra la seua condemna al caos de gestió educativa mostrat pel govern de la Generalitat Valenciana.

Segon.- L’Ajuntament de Paiporta mostra la seua solidaritat amb els i les docents afectats pel caos del procés d’adjudicació.

Tercer.- Que l’Ajuntament de Paiporta mostra el seu compromís per mantenir i fomentar una educació pública de qualitat i amb garanties per a totes les parts implicades.

Quart.- L’ajuntament de Paiporta demana la dimissió de la directora general de Personal Docent de la Generalitat Valenciana pel perjudici generat a milers de professionals de l’educació.

Cinqué.- L’ajuntament de Paiporta  demana al president de la Generalitat, Carlos Mazon, una intervenció en l’organigrama de la Conselleria que evite futures situacions com les que s’han viscut recentment en la gestió educativa.

Sisé.- L’ajuntament de Paiporta  demana al president de la Generalitat, Carlos Mazon que es complisca l’acord de plantilles signat amb els sindicats i que suposa un augment de professorat per al curs 2023-2024 de 3.000 nous professionals

Seté.-Donar compte dels acords a la Conselleria d’Educació, a les Corts Valencianes, al Consell d’Educació Municipal de Paiporta i al Consell de Participació de Paiporta.

Signat. JOSEP VAL CUEVAS

Portaveu Grup Municipal Compromís

PAIPORTA,  13 de setembre 2023