- L’Ajuntament també deixarà de rebre subvencions per al foment d’ocupació i formació per valor de 300.000€
- La inspecció de treball va iniciar actuacions inspectores a partir del 26 de setembre de 2011 sobre afiliació, altes i baixes de tres professores de l’escola d’adults de Paiporta.
L’Ajuntament de Paiporta va contractar als treballadores de l’escola d’adults amb data de 13 d’octubre de 2009 però no va formalitzar el contracte i per tant no les va donar d’alta en la seguretat social fins el dia 28 d’octubre de 2009.
Açò ha significat una sanció per part de la inspecció de treball que ha qualificat els fets com MOLT GREUS i ha proposat una sanció, que tot i ser en grau MÍNIM, comporta importants conseqüències a l’Ajuntament de Paiporta.
La sanció confirmada a l’Ajuntament de Paiporta és de 18.753 euros, amb la pèrdua automàtica de les ajudes, bonificacions i, en general, tots els beneficis derivats de l’aplicació dels programes d’ocupació amb efectes des del 13 d’octubre de 2009. La sanció també comporta l’exclusió de l’accés a eixos beneficis per un període d’1 any.
Això en la pràctica obliga a l’Ajuntament de Paiporta a tornar les subvencions rebudes per a programes d’ocupació dels anys 2009, 2010 i 2011 per valor de més d’un milió i mig d’euros, aproximadament el 10% del pressupost anual.
Així mateix impedeix l’accés de l’Ajuntament a subvencions i ajudes en el proper any, per al foment de l’ocupació i la formació, la qual cosa suposarà la pèrdua de més de 300.000 euros, segons càlculs del propi alcalde de Paiporta. Programes que en aquests moments són més necessaris que mai, donat que la xifra de desocupats al municipi arriba als 3.142.
La contractació del professorat de l’escola d’adults per ampliar l’oferta al graduat en educació secundària per part de l’Ajuntament de Paiporta a partir d’octubre del 2009 ha estat tot un seguit de despropòsits.
El curs, que com hem dit s’inicià amb una contractació amb 15 dies de retard, va acabar amb l’acomiadament dels 6 professors en el mes de juny de 2010. El grup de mestres expulsats va denunciar a l’Ajuntament i guanyà el reconeixement de contractats indefinits, així com també el reconeixement dels 15 dies treballats inicialment i no cobrats. La sentència del Jutjat de lo social n.13 de València va condemnar a l’Ajuntament a pagar els salaris dels mesos que els professors van estar acomiadats, el que va suposar una despesa extra de més de 30.000€.
Aquesta sentència és la que fa iniciar per part de la inspecció de treball unes actuacions de comprovació, donant l’oportunitat a Ajuntament i treballadores a explicar en quines circumstàncies han ocorregut els fets.
La història de l’Escola d’Adults sembla no tindre final.
Cal recordar que a finals del curs 2010-2011, l’Ajuntament va acomiadar a la meitat del professorat (les 3 professores esmentades) i modificà de manera substancial el contracte del professorat que es va mantindre, i que no va tindre més opció que conformar-se amb les noves condicions. Aquestes condicions suposen que els seus contractes acaben el 30 de juny de cada curs, passant a l’atur els mesos d’estiu, i tornant novament a contractar-los el mes de setembre següent.
Però les actuacions irregulars del regidor d’educació en l’escola d’adults (una de les poques competències directes que ostenta actualment), no acaben ahí. Tal i com explica Compromís han continuat aquest any quan obligà a meitat de curs als alumnes del taller de pintura a legalitzar-se com associació cultural i a pagar directament a la monitora.
Des del grup municipal Compromís s’ha denunciat tot aquest procediment en diverses ocasions, inclús en la Mesa General de Negociació de l’Ajuntament, així com per part dels representants dels treballadors del propi Ajuntament.
Per això ara i davant la gravetat dels fets “demanen que es depuren responsabilitats polítiques per tot aquest procés irregular”.
Per a Compromís, “la responsabilitat política de l’alcalde, Vicente Ibor, com a cap de personal, i del regidor d’educació, Alejandro Gutiérrez, els obliga a dimitir”. Ja que, si finalment i com tot apunta l’Ajuntament està obligat a retornar els diners de les ajudes dels últims anys, “aquest Ajuntament s’haurà de declarar en fallida econòmica”.
I és que, tal i com assenyalen des de Compromís i el propi alcalde reconeix en l’escrit de descàrregues “és impossible que l’Ajuntament puga assumir el pagament d’1,5 milions d’euros”, cal recordar que fa tan sols 2 mesos s’ha aprovat un pla d’ajust que suposarà una brutal pujada d’impostos i la retallada de serveis en els propers 10 anys, pla d’ajust aprovat per poder pagar un préstec de 5 milions d’euros de factures a proveïdors pendents des de 2007.
Paiporta, 13 de juliol del 2012