Isabel Martín Gómez i Josep Val Cuevas, regidors del Grup Municipal Compromís a l’Ajuntament de Paiporta, a l’empar del que disposa la Llei 8/2010, de 23 de juny de Règim Local de la Comunitat Valenciana així com el RD 2568/ 1986 de 28 de novembre, pel que s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenten per al seu debat i votació en el Ple la següent:

MOCIÓ

Actualment, a Paiporta, hi ha una àmplia consciència sobre la pràctica del reciclatge, però des de les institucions públiques hem de posar a l’abast dels ciutadans tots els mitjans possibles i necessaris per a afavorir esta pràctica. Des de l’Ajuntament s’ha d’afavorir i impulsar totes les pràctiques de reciclatge. Una acció més amb aquest objectiu és la instal•lació de contenidors per a l’arreplegada i reciclatge d’olis d’ús domèstic.
Més concretament, amb un recent estudi es assenyala que hi ha un consum anual per persona i any de 10 litres d’oli dels que 6 litres són susceptibles de ser reciclats, és a dir, a Paiporta amb una població aproximada de 23.980 persones censades s’estarien abocant a les clavegueres i/o contenidors de fem més de 239.800 litres per any.
Hauríem de començar a pensar en els perills que ens causa el no reciclar un element altament contaminant: l’oli usat de cuina.
1 litre d’oli pot contaminar 1.000 litres d’aigua.
Per tant, podem parlar que la els 239.800 litres per any consumits a Paiporta poden contaminar més de 239 milions de litres d’aigua.
De tot aquest oli es calcula que es podria reciclar al voltant del 60%, en el nostre cas, uns 143.000 litres d’oli usat.
Amb la seua recollida i posterior tractament, aquest oli usat es convertirà en biodièsel amb la qual cosa estem afavorint l’ús d’un combustible alternatiu que emet menys CO2 a l’atmosfera que el dièsel convencional derivat del petroli, reduint d’aquesta manera les emissions a l’atmosfera de gasos efecte hivernacle, que són els causants de l’escalfament global i canvi climàtic.

Es calcula, que de 1 litre d’oli usat, un 98% es transforma en biodièsel.
Atès, que 1 litre de biodièsel evita llançar 1.32 kg de CO2 a l’atmosfera i que com s’ha dit anteriorment, que amb 1 litre d’oli usat obtenim aproximadament 1lt de biodièsel, podem estimar que a Paiporta, amb els potencials 143.000 litres que es podrien reciclar en un any, es podria evitat l’emissió de 188.760 kg de CO2 a l’atmosfera.

A més d’aquests càlculs de contaminació atmosfèrica estan les despeses de
depuració i d’eliminació de residus. Treball que no és visible però molt costós per la seua complexitat.

És per tot açò que proposem al Plenari de l’Ajuntament de Paiporta l’adopció dels següents

ACORDS

PRIMER.- Iniciar des de l’Ajuntament de Paiporta, les gestions necessàries per a procedir a la implantació en el nucli urbà, així com en determinades instal•lacions municipals i centres docents, contenidors destinats a l’arreplegada selectiva i reciclatge d’olis domèstics.

SEGON.- Portar a terme una campanya de conscienciació ciutadana, amb l’objectiu de sensibilitzar i informar la població sobre els avantatges i beneficis de l’ús dels dits contenidors de reciclatge.

TERCER.- Traslladar del resultat del present acord al conjunt de la població a través dels mitjans de comunicació municipals, així com a totes les associacions i col•lectius de la nostra localitat.

Paiporta, 5 de març 2012

Isabel Martín Gómez                                                 Josep Val Cuevas
Portaveu G.M. Compromís Paiporta                       Vice-Portaveu G.M. Compromís Paiporta

AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE PAIPORTA