Ahir a la vesprada va tindre lloc a la seu de Compromís la xerrada i debat sobre canvi climàtic a càrrec del director del Gabinet Tècnic de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament rural.
En la reunió es van destacar les següents línies argumentals:
- Existeix un ampli consens científic i polític al voltant de la idea que el canvi climàtic és un procés en marxa que és necessari aturar.
- El responsable principal del canvi climàtic és l’incessant increment de la concentració de CO2 en l’atmosfera des dels inicis de la revolució industrial, degudes fonamentalment al us de combustibles fòssils. En aquest període de poc més de 200 anys la concentració de CO2 ha passat d’uns 280 ppm (parts per milió) a 400 ppm.
- En aquests moments estem experimentant uns increments d’1,5 mg/m3 de CO2 en l’atmosfera a l’any i els científics preveuen una pujada de 2 graus C de la temperatura de la terra en arribar als 440-450 ppm.
- Amb un increment de la temperatura terrestre de 3 graus C i més les conseqüències són imprevisibles, però molt probablement catastròfiques.
- La cimera de París ha tingut aspectes encoratjadors i d’altres decebedors. En paraules d’un editorial d’un diari anglés “ha estat més del que esperaven, però menys del necessari”.
o Aspectes positius: els compromisos adquirits per la immensa majoria dels països del món, el principi de què els països desenvolupats han d’ajudar als menys desenvolupats a prendre mesures contra el canvi climàtic (100.000 milions de dòlars) i l’adopció del principi de mantenir l’increment de la temperatura global en 2 graus a final de segle.
o Aspectes negatius: la manca de compromisos de reducció d’emissions, cada país és lliure de fixar les seues metes per a l’any 2050 i d’altra banda l’incompliment d’aquestes metes no comporta cap tipus de sanció. No hi ha cap garantia de què, efectivament, arribarà l’ajuda de 100.000 milions de dòlars als països menys desenvolupats.
- Són precisament aquests aspectes negatius, aquestes insuficiències de la cimera de París, conseqüència de la falta de voluntat política i compromís dels governs, les que ens mostren que és absolutament necessària la participació activa i la mobilització de la població per tal d’exercir una pressió permanent sobre els nostres governats per al compliment dels objectius de reducció d’emissions de CO2.