4.1.- PARTICIPACIÓ.

4.1.1.- L’alcaldia i la regidoria de participació ciutadana.

Per superar el nivell de desafecció política existent en aquests dies, es necessària que la ciutadania prenga possessió del paper que li pertoca dintre de les decisions municipals.

L’alcaldia, com a primera representació de la Corporació, i els i les regidores, han d’exercir el contacte directe amb el veïnat de forma biunívoca, han de detectar i resoldre els problemes de la ciutadania d’àmbit municipal, han d’intervenir en els d’altres àmbits competencials i han de traslladar i explicar les decisions municipals i els seus efectes en la Ciutat.

4.1.2.-Estratègia de Ciutat i les auditories veïnals.

Durant anys, els ajuntaments han patit les conseqüències d’un model de desenvolupament que ho ha fiat tot als ingressos extraordinaris generats per l’urbanisme i l’especulació. La manca de visió estratègica ha propiciat que, actualment, en molts pobles i ciutats del nostre País, hi hagen zones per urbanitzar, PAI’s fantasma, instal·lacions sense contingut, etc. Tot això unit a la manca de perspectiva en el desenvolupament territorial, la crisi ha devaluat la capacitat econòmica de les nostres ciutats i ha generat necessitats socials que en períodes anteriors no existien.

Davant una situació així, és necessari redefinir o crear una estratègia pròpia de ciutat o poble i aquest procés s’ha de realitzar participativament amb totes les persones i entitats cíviques del municipi.

Els Consells de Ciutat, els Econòmics i Socials, els fòrums estratègics que els desenvolupen per a tal procés seran els que es treballen a cada ciutat o municipi, però és necessari que cada ciutat hi tinga un projecte fruit del consens i del debat ciutadà.

El seguiment dels objectius i els indicadors del nivell de satisfacció, bon viure i benestar de la ciutat, troben la seua raó de ser també per a fixar l’estratègia de desenvolupament de les nostres ciutats i pobles, des d’un punt de vista valencià, sostenible, progressista i igualitari.

4.1.3.-Els pressupostos participatius, la base de decisió veïnal

El pressupost participatiu és el mecanisme de democràcia directa que permet a la ciutadania influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, generalment el pressupost del seu municipi, mitjançant processos de participació ciutadana.

El Pressupost Municipal ha de preveure una partida per als barris i acordar que seria sotmesa a participació ciutadana. El pressupost destinat per a aquesta acció de participació real ha de ser un % de les inversions previstes en el pressupost municipal amb un mínim establert en funció del pressupost.

El període per desenvolupar-lo s’inicia en els mesos de febrer o març, i finalitza a final de l’any per tal d’incorporar-se en l’aprovació del pressupost.

4.1.4.-Obres amb participació

El desenvolupament de les Obres o Projectes de l’Ajuntament és també una oportunitat per obrir la participació ciutadana i del veïnat, a més de suposar una eina de prevenció i disminució de les molèsties que aquestes intervencions poden causar, ja que si la ciutadania intervé durant el procés i n’és conscient de les fases de desenvolupament de l’obra i el projecte se sent part del mateix, disminuint el rebuig i propiciant la seua motivació i difusió de la mateixa.

4.1.5.-Audiències Públiques.

L’Alcaldia ha de donar compte periòdicament a la ciutadania sobre la gestió municipal i sobre aquelles decisions i projectes que afecten al poble de manera important. És per això que figures com el debat sobre l’Estat del Municipi, amb formats oberts per facilitar l’intercanvi d’informació amb el veïnat, associacions i altres forces polítiques són necessaris i convenients.

Igualment, realitzar una audiència pública anual on es done compte de la gestió econòmica municipal, així com del seguiment dels indicadors de benestar del municipi facilita la comunicació Ajuntament-Poble.

4.1.6.-Participació i sostenibilitat.

A més de les eines pròpies de la participació respecte les finances, obres i serveis, etc. Els projectes i accions encaminades a la millora de la sostenibilitat del municipi deuen també tindre un component participatiu, els plans de mobilitat, el desenvolupament del pacte d’alcaldies per l’ús d’una energia sostenible local, les agendes locals 21, plans d’accessibilitat etc, són també eines de participació que cal desenvolupar en la gestió municipal de Compromís.


Descarrega’t el programa complet en valencià o en castellà, punxant els següents botons:

envalencia1
castellano1
inici