2.4.- LES POLÍTIQUES INTEGRALS DE JOVENTUT

Sovint s’ha dit què cal cuidar i atendre especialment les necessitats dels infants, així com les referents a la joventut en tant que són la ciutadania del demà. Per a Compromís per Paiporta, cal anar més lluny d’aquesta afirmació i assumir que els sectors més joves de la població formen part també de la ciutadania del present.

En aquest sentit, pensem que és important que, amb independència d’allò establert a les lleis al respecte de la plena ciutadania en drets i en referència a la seua majoria d’edat, la ciutadania valenciana més jove ha de ser escoltada amb atenció i presa en consideració des d’un primer moment per afavorir la seua progressiva incorporació a la corresponsabilitat social de la ciutat.

Clar i ras, entenem que joves, xiquets i xiquetes són part de la ciutadania i s’ha de fomentar que siguen escoltats per tal d’optimitzar la seua formació com a ciutadania.

Si s’entén això, caldrà destacar que una política d’infància i joventut vertaderament efectiva ha de ser transversal i amb un abast generalitzat de totes les àrees de la gestió municipal per les quals la Regidoria de Joventut ha de vetlar amb atenció a la resta de delegacions. Amb tot, en tant que col·lectiu prioritari presenten unes problemàtiques i oportunitats específiques què són l’objecte del present apartat del nostre programa electoral.

2.4.1 Ocupació.

  • Desenvolupament de l’Agència Local d’Ocupació
  • Increment dels programes destinats a la Formació per a l’Autoocupació
  • Impuls de programes locals de reincorporació laboral de joves amb titulació, per tal d’evitar la fugida de “cervells”.
  • Afavoriment de la col·locació de joves que estudien per a fer-ho compatible.
  • Programes específics d’incorporació al món laboral de dones joves.

2.4.2. Educació.

  • Participació activa dels ajuntaments en les meses territorials de seguiment i aplicació de la Formació Professional per tal d’afavorir la connexió entre el món educatiu i el món empresarial del municipi i/o la comarca.
  • Proposem l’obertura de borses d’habitatges per a persones joves.
  • Reducció significativa del preu dels transports urbans i metropolitans per a universitaris, a més d’un sistema de beques que asseguren la seua gratuïtat per a estudiants que han de fer desplaçaments més llargs i tenen menys recursos econòmics.
  • Afavorir la constitució d’associacions locals i/o comarcals d’estudiants que servisquen d’interlocutores a l’hora de planificar polítiques en aquest àmbit.
  • Concessió d’ajudes municipals a la investigació per a joves titulats de la localitat.

Formant ciutadania
Propiciarem, amb la col·laboració de la Generalitat i amb ajudes als equips professionals dels centres educatius, que l’escola siga un lloc de transmissió de valors socials i de responsabilitat per als i les xiquetes i adolescents, amb un rebuig especial cap a les actituds xenòfobes, racistes, violentes i discriminatòries i, en conseqüència, el foment de la solidaritat, la convivència i l’estima i el respecte cap a la pluralitat.

2.4.3.-Cultura, oci i temps lliure

  • Afavorir la creació cultural amb programes de formació i convocatòria de beques i ajudes.
  • Ampliarem l’horari de la biblioteca per a estudiants durant els caps de setmana i dies festius (matí i vesprada), així com en horari nocturn tots els dies en període d’exàmens.
  • Crearem punts de connexió a la xarxa d’Internet.
  • Convertir les comarques en el referent cultural bàsic. Promoure programes d’intercanvi cultural amb les persones immigrants que visquen a la localitat.
  • Promocionar programes de viatges i excursions que tinguen com a element central el coneixement del medi, l’educació ambiental i la promoció del patrimoni valencià.
  • Habilitarem espais per a l’assaig de les joves bandes i grups musicals que comptaran així mateix amb un cicle d’actuacions a l’Auditori municipal.
  • Condicionarem el patrocini municipal dels festivals musicals a la inclusió de bandes locals i molt especialment a aquelles que facen música en valencià.
  • Compromís a dedicar una part substancial dels programes de festes a la música, el teatre i la literatura en valencià, i apostar pels creadors locals i comarcals més joves.
  • Promourem l’ús social del valencià entre la població infantil i juvenil de la ciutat, a través de campanyes de sensibilització realitzades segons els mètodes comunicatius més moderns. De la mateixa manera, es promourà entre la joventut i la infància de Paiporta l’estima pel patrimoni històric, artístic, cultural, popular i mediambiental valencià.
  • S’establiran els convenis necessaris perquè el transport tinga àmbit comarcal i metropolità.
  • Amb la col·laboració de Metrovalència s’establiran serveis de transport nocturn i en dies especials a zones d’oci, amb suficient freqüència i horari.
  • Impulsarem el diàleg entre joves i associacions veïnals per l’establiment d’emplaçaments i horaris adequats per a la celebració de concerts i revetles sense crear molèsties al veïnat

2.4.4. Associacionisme i voluntariat

  • Fomentarem l’associacionisme juvenil (en associacions culturals, excursionistes, artístiques, esportives, veïnals, polítiques, sindicals etc.)
  • Dotació d’un espai adequat per ubicar el Casal de la Joventut amb els següents serveis gratuïts:

sala d’actes, sala d’assajos, auditori, cursos de formació, sales d’exposicions, cineclub, sala de lectura i préstec de llibres, revistes, còmics i material audiovisual, cibersala pública amb ordinadors, impressores, connexions a Internet i material informàtic divers.

  •  Potenciarem una gran xarxa d’informació i assessorament juvenil, i que aborde temes com ara sexualitat, ocupació, associacionisme i voluntariat, atenció psicològica, conductes addictives, problemes del comportament alimentari, i assessorament legal. Els servicis estaran dotats de recursos i professionals suficients, seran gratuïts i funcionaran de manera permanent, amb atenció telefònica i/o presencial.
  • Donarem suport al voluntariat mediambiental i cultural.

2.4.5.- Joventut i esport

  • Potenciarem els Jocs Esportius Municipals, amb la participació de totes les escoles de la població, i incidirem en l’augment d’activitats i d’esports, amb una atenció especial als esports autòctons valencians.
  • Promourem la utilització de les instal·lacions esportives de les escoles fora de l’horari lectiu, i hi aportarem el personal tècnic qualificat que calga.
  • Col·laborarem amb els clubs esportius en la creació i potenciació d’escoles esportives dirigides a infància i adolescència amb l’objectiu de promocionar l’esport com a pràctica d’integració social, mitjà educatiu i de desenvolupament integral i socialització saludable. Es posarà èmfasi en la promoció d’esports autòctons del País Valencià.
  • Donar suport decidit a l’esport tradicional i als esports minoritaris, convocant competicions comarcals o intercomarcals, obrint les instal·lacions necessàries i introduint-los com a activitats extracurriculars a les escoles (o formant part del currículum d’Educació Física).

L’Ajuntament col·laborarà amb tots els programes d’educació per a la salut existents, i en crearà de nous, prioritzant la prevenció primària de drogodependències (tant de drogues institucionalitzades com de no institucionalitzades), així com l’educació sexual, l’educació en higiene i nutrició, i totes les dimensions dels estils de vida saludable des de la infància.

  • Crear programes específics de desintoxicació per a joves amb problemes de drogadicció dins el marc dels programes més generals, insistint en aquest cas en la formació i la reinserció
  • Promoure programes de formació sobre les drogues. Promoure programes locals d’educació sexual i instal·lació de màquines expenedores de preservatius en totes les instal·lacions de titularitat municipal.

Garantint i fomentant l’educació i seguretat vial

Promourem programes d’educació viària a les escoles i instituts, que ensenyen les normes de trànsit i que fomenten valors, actituds i hàbits compatibles amb la seguretat, la responsabilitat viària i el civisme. Crearem un gran parc d’educació viària a disposició de tots els centres educatius.

–En defensa de la joventut i la infantesa

  • Realitzarem programes de prevenció de l’absentisme escolar, en col·laboració amb els centres escolars i la Generalitat. Posarem en marxa models d’intervenció socioeducativa per a la prevenció de l’absentisme, de contrastada eficàcia científica i professional.
  • Incrementarem els recursos destinats a les actuacions professionals en matèria d’investigació social i prevenció del maltractament infantil. Es posarà especial èmfasi en les intervencions de tipus sociocomunitari en poblacions d’alt risc per les seues condicions socials, econòmiques o culturals.
  • Realitzarem programes específics per a la prevenció de la violència domèstica en general i del maltractament als menors en particular. Amb la col·laboració del gabinet psicopedagògic municipal, desenvoluparem programes específics de rebuig a qualsevol tipus de violència i d’ensenyament de solució de problemes amb mètodes no violents. A més, realitzarem campanyes de sensibilització social sobre els drets dels menors i per fomentar una resposta social de rebuig cap al maltractament infantil, siga físic, psíquic, sexual o de negligència, així
    com cap a la violència domèstica en general.
  • Reforçarem les escoles de pares i mares existents, i en crearem de noves i millor dotades, per tal de capacitar a les famílies com a agents educadors en la prevenció primària inespecífica i en l’educació en valors socials i hàbits de socialització saludable. Les escoles de pares i mares han demostrat ser l’instrument educatiu més eficaç a llarg termini, en la prevenció de drogodependències i en la promoció d’estils de vida saludable i ajust psicosocial en general, per això, es fa necessari dotar-les de pressupost i de mitjans suficients.
  • Actuarem amb decisió en l’eradicació i prevenció de tota mena de violència i assetjament (bullyng) infantil i juvenil, tant dins els centres educatius, com en els seus voltants, en els barris, en els locals d’oci i en els esdeveniments esportius.
  • Polítiques LGTBi. Per tal d’evitar la violència, l’insult o el bullying (assetjament) homofòbic, lesbofòbic, bifòbic i transfòbic, als centres educatius, cal dissenyar un protocol de mediació escolar per al personal docent i d’orientació psicopedagògica, així com dotar el Currículum
    formatiu continguts de diversitat sexual, de gènere i familiar, i altres eines per treballar l’homofòbia, bifòbia i transfòbia.


Descarrega’t el programa complet en valencià o en castellà, punxant els següents botons:

envalencia1
castellano1
inici