Podrà ser indefinida i no exigirà la residència legal per a poder sol•licitar-la.

 

Segons l’esborrany de l’avantprojecte de la llei de Renda Valenciana d’Inclusió, la prestació que substituirà la renda garantida de ciutadania, permetrà que aquesta ajuda tinga caràcter indefinit, quan la situació de la persona que la sol•licite es mantinga en el temps, i ampliarà els requisits per a poder demandar-la, de manera que serà suficient comptar amb la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a poder ser titular de la mateixa.

Arribarà més persones

L’Actual llei de renda garantida de ciutadania no garanteix els drets de moltes persones perquè és molt restrictiva en l’accés, concedeix una quantia insuficient per a viure, i que obliga als seus beneficiaris a seguir un pelegrinatge per a aconseguir més ajudes i està altament burocratitzada.
Enfront d’aquest model, la nova llei impulsa una renda que arribarà a més persones, ja que es flexibilitzen els requisits d’accés, sent necessari només un any d’empadronament, enfront dels 24 mesos actuals, exigint únicament la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a tenir dret a la mateixa, i ampliant l’edat per a poder sol•licitar-la als 18 anys alhora que s’elimina el límit d’edat per a percebre-la, quan ara era només per a persones d’entre 25 i 65 anys.
Contempla, amés a més, la possibilitat que la renda tinga caràcter indefinit, quan fins ara hi havia un límit de 3 anys, amb una cadència de dues.
L’esborrany de llei també contempla la creació de diferents tipus de renda, així hi haurà una complementària del treball o de les prestacions que no arriben al 80% del salari mínim interprofessional, i una segona d’Inclusió Social, que es concedirà en funció d’una valoració individual de la persona sol•licitant i que variarà en funció de diversos aspectes.

Principals novetats

Aquesta llei aposta pel municipalisme, en el sentit que reconeix als municipis “com a actor principal d’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i exclusió social, així com per a liderar els programes d’inclusió i la coordinació tècnica i administrativa.
En aquest sentit, enguany s’ha previst un pressupost de 52,1 milions d’euros, un 62% més que en 2016, que anirà directament als ajuntaments amb l’objectiu de recuperar “els serveis socials municipals, com una vertadera atenció de proximitat”, a través de la contractació de nou personal que permeta la constitució d’equips base multidisciplinaris.
Entre les millores que arreplega l’esborrany, també s’inclou la redefinició de les unitats de convivència, de manera que ara dues unitats de convivència podran tenir el mateix domicili, sempre que els serveis socials així ho consideren, i la concentració de les ajudes, de manera que la persona que siga titular de la renda tindrà també accés a beneficis en altres àmbits com l’educatiu o el d’habitatge, sense necessitat d’haver de fer tràmits addicionals.

En definitiva, no és la Renda Bàsica incondicional, però és un pas en la bona direcció de l’ampliació de les ajudes socials i de la desburocratització de la seua tramitació. I si, com està previst les Corts Valencianes dediquen esforços en estendre entre la població el coneixement de la Renda Bàsica, estem de enhorabona.

Referència:

La Renda Valenciana d’Inclusió podrà ser indefinida i no exigirà la residència legal per a poder sol·licitar-la