Trionf de Trump:

DiEM25 sobre com han de reaccionar els progressistes

 La victòria de Donald Trump marca el final d’una era, d’un sistema segur de si mateix que ha predicat la fi de la història, la fi de la passió i la supremacia d’una tecnocràcia que treballen a favor de l’1%.

Però l’època que inaugura no és nova. Es tracta d’una nova variant de la dècada de 1930, amb l’economia de deflació, la xenofòbia i la política de divideix i venceràs.

La passió ha tornat a la política, però no d’una manera que ajudarà al 80%, una cosa que quedà enrere des de la dècada de 1970. La passió està alimentant la misantropia. La passió està explotant la ira de l’80% per a reorganitzar el poder envers els de dalt, deixant el 80% moribund, traït i dividit. I és la nostra feina aturar això. És el nostre treball aprofitar la passió per la causa de l’humanisme.

 La bogeria de les elits està causant la seva desaparició. Incapaços d’arribar a un acord sobre la crisi econòmica que van crear, van aixafar la primavera grega perquè podien fer-ho. Van empènyer la majoria de les famílies britàniques a la desesperança induïda per l’austeritat. Van condemnar a milions d’alemanys als mini-llocs de treball. Van conspirar per controlar l’èxit de  Bernie Sanders. I quan el resultat va ser “Amanecer dorado”, el  Brexit, l’Alternativa für Deutschland i Donald Trump, les elits van respondre amb una barreja de condescendència, de negació i de pànic.

 La política està experimentant una sacsejada  que el món no ha vist des de la dècada de 1930. Un gran deflació està instal·lant-se en ambules bandes de l’Atlàntic, revivant les forces polítiques que havien estat inactives des de la dècada de 1930. l’Ús del president de Trump de tàctiques i narratives de Mussolini és un mer símptoma d’aquesta era ombrívola.

 Que hauríem de fer?

 L’espectre d’una Internacional Nacionalista està sobre nosaltres (de Trump i dels Brexiters a Polònia i dels governs d’Hongria, a l’Alternativa für Deutschland, el proper president d’Àustria i Marine Le Pen) i només pot ser derrotat per una internacional progressista com la que la democràcia en Moviment d’Europa (DiEM25) està construint a Europa.

Però és evident que Europa no és suficient. Els progressistes als Estats Units, els que van donar suport Bernie Sanders i Jill Stein, han d’unir-se amb els progressistes al Canadà i Amèrica Llatina, per construir una democràcia en el Moviment de les Amèriques. Els progressistes en el Mig Orient, els que estan vessant la seva sang contra ISIS, contra la tirania, així com contra els règims titelles d’Occident, han d’unir-se amb els palestins i els israelians progressistes per construir una democràcia en el Moviment d’Orient Mitjà.

En 1930, els nostres avantpassats no van poder arribar a altres demòcrates més enllà de les fronteres i les línies dels partits polítics per aturar la putrefacció. Hem de tenir èxit on els altres van fracassar.

Avui en dia, el dia de la victòria de la política de la por, de l’odi i la divisió, ens comprometem a portar la lluita a la Internacional nacionalista, per formar una efectiva Internacional progressista i reprendre la passió de nou en el servei de l’humanisme.

carpe DiEM25

Font: blog de Yanis Varoufakis

https://yanisvaroufakis.eu/2016/11/09/trumps-triumph-diem25-on-how-progressives-must-react/