La Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació va convocar un programa de subvencions destinat al foment de l’ocupació en l’àmbit local, emmarcat en el Pla d’Ocupació Conjunt de les Administracions Públiques Valencianes, per mitjà de l’Orde 3/2013, de 22 de març, publicada en el DOCV número 6993, de 28 de març de 2013.

La Diputació de València va participar com a entitat col·laboradora en la gestió del dit Pla d’Ocupació dirigit a les entitats locals o agrupacions d’estes constituïdes específicament a aquest efecte, pertanyents al seu àmbit territorial que, al seu torn, instrumenten programes d’incentius dirigits a recolzar la contractació d’aturats per part de les empreses, aportant per a la mateixa un import equivalent a l’assignat per la Generalitat, és a dir, una tercera part.

Pel que fa a l’Ajuntament de Paiporta, aquest es va adherir a aquest pla conjunt entre administracions per acord de Junta de Govern de 29 de juliol de 2013.

El Pla comptava amb una dotació total de 86.625,00€ per tal de subvencionar fins a 77 contractaccions (1.125€ per cada contractació realitzades fins novembre de 2013 a persones aturades de Paiporta i amb una duració de 3 mesos i 25 hores setmanals mínim).

Tal i com ocorre a nombrosos municipis del País Valencià, aquest pla no ha servit com a incentiu per a la contractació, ja que en una situació econòmica com l’actual el sector empresarial no pot permetre’s noves contractacions només pel fet que estiguen subvencionades. De fet a Paiporta només s’han efectuat 3 contractacions dins d’aquest pla.

D’allò que s’ha exposat es desprèn, en conseqüència, que no s’han complit les expectatives dipositades en el Pla d’Ocupació Conjunt de les Administracions Públiques Valencianes, com a instrument dissenyat per la Generalitat Valenciana per a intentar revertir la tendència actual cap a una economia que creu ocupació, i orientat a concedir ajudes directes a les empreses o entitats que contracten aturats per a la prestació de serveis.

D’altra banda, si que ha quedat demostrat ser molt més eficaços altres programes, com l’EMCORP, tallers d’ocupació, beques i altres semblants en els que les ajudes econòmiques s’atorguen directament a les entitats locals perquè siguen estes les que contracten persones aturades per a la realització d’obres o serveis determinats.

En atenció a allò que s’ha exposat, per mitjà de la present moció es sotmet a la consideració del Ple de la Corporació, proposta d’Acord en els termes següents:

ACORDS

PRIMER: Sol·licitar a la Generalitat Valenciana, i a la Diputació de València, que aquelles dotacions pressupostàries i els crèdits generats i no exhaurits dintre del Pla d’Ocupació Conjunt de les Administracions Públiques Valencianes, es destinen a la posada en marxa d’altres programes amb la finalitat d’atorgar ajudes econòmiques a les entitats locals, perquè siguen estes les que contracten persones aturades per a la realització d’obres o serveis determinats.

SEGON: Assumir el compromís de l’Ajuntament de Paiporta de destinar el romanent de crèdit del Pla d’Ocupació Conjunt a programes que tinguen com a objecte la contractació per l’entitat local de persones aturades per a la realització d’obres o serveis determinats.

TERCER: Instar a les Administracions d’àmbit supramunicipal (Generalitat Valenciana, i Diputació de València), que d’ara en avant donen participació als Municipis, perquè estos tinguen veu i vot en la preparació dels programes relatius al  foment de l’ocupació.

QUART: Traslladar del present Acord, per al seu coneixement i efectes, a la Conselleria d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, de la Generalitat Valenciana, així com al Servei de Cooperació Municipal de Diputació de València.

Paiporta, 20 de gener de 2014