PASSOS DE VIANANTS. ACCÉS A l’ESTACIÓ DE METRO DE PAIPORTA

Antecedents

Per creuar la travessia de la CV-4062, (Av. Francesc Ciscar), a l’altura de l’estació de metro de Paiporta, existia un pas de vianants, que permetia l’accés i sortida dels viatgers directament cap a la porta de aquesta estació.

Aquest itinerari de vianants, habitual durant molts anys, es va alterar a conseqüència de la modificació de les andanes del metro, que van suprimir el pas sobre les vies a l’extrem del sentit a València, deixant únicament el que creua per l’extrem de l’andana sentit Picanya.

La conseqüència d’aquesta modificació va ser que els viatgers que arribaven des de València, creuaven les vies i sortien per l’accés que dóna directament al carrer, sense passar per l’edifici de l’estació, on hi ha el pas de vianants. Així mateix, els que arriben a l’estació per agafar el metro, tampoc necessiten accedir a l’edifici de l’estació,  ja que s’ha col·locat una màquina cancel·ladora a la mateixa andana.

Per tot això, l’antic pas de vianants està molt menys transitat i els viatgers van començar a creuar la travessia sense utilitzar-lo, incrementant notablement el risc d’atropellaments.

 

foto informe 1Mesures que s’han pres.

Per tal de resoldre el problema plantejat, es va implantar un pas de vianants senyalitzat mitjançant marca vial (ZEBRA) i plaques S-13, a l’altura de la sortida oest de l’estació,que creua la travessiaCV-4062.

Situació actual

La implantació d’aquest nou pas de vianants, creiem que no resol el problema de seguretat vial existent. Fins i tot es podria dir que pot agreujar el perill. Les raons per les que vam arribar a aquesta conclusió són les que s’exposen a continuació:

1a) El nou pas està situat a tan sols 50 m. de l’altre i amb nivells de protecció molt diferents:

 

     PAS ANTICPAS NOU
Està semaforitzatSense semàfors
Asimètric amb refugi centralDirecte sense refugi central
Tanques de protecció en accés i mitjanaSense tanques en els accessos
Amb rebaixos per a mobilitat reduïdaSense rebaixos
Il·luminació suficientIl·luminació insuficient

2a) En estar semaforitzat només un d’ells, pot portar a confusió, quan el semàfor està en verd, a l’estar l’altre molt proper i sense bona visibilitat de les marques vials.

3a)L’antic pas, en ser asimètric amb refugi central, produeix un efecte estrenyiment de la calçada que afavoreix  la disminució de velocitat. Quan sobrepassa questa zona, la tendència és a accelerar, arribant immediatament a l’altre pas, on es poden trobar vianants creuant.

foto informe 24a) La visibilitat del nou pas és deficient, pel mal estat de les marques vials,sobretot, per l’efecte d’enlluernament, a causa de l’orientació est-oest de la travessia.

foto informe 3

5a) En existir una intersecció al costat del nou pas (carrer Miguel Grau) d’eixida a la mateixa, els vehicles que esperen per accedir a la carretera, dificulten la visibilitat de la senyalització vertical i dels vianants que intenten creuar als conductors que circulen per la travessia.

6a) Hi ha un altre pas de vianants, abans de creuar el pont sobre el barranc, a l’altura del Carrer Sant Jordi, que és també molt utilitzat pels vianants que es dirigeixen a l’estació. Aquest pas també disposa de major protecció, ja que es tracta d’un pas”sobre elevat”, amb pintura blanca sobre fons vermell i senyalització vertical de preavís. Per tant ens trobem en un tram de carrer d’una longitud curta (uns 150m.), amb tres passos de vianants amb mesures de  protecció totalment diferents, el que pot provocar confusió en el conductor i disminuir les condicions de seguretat viària.

foto informe 4Possibles solucions

• La més recomanable seria ampliar la protecció amb semàfors al pas de vianants que es va instal·lar a l’eixida oest de l’estació de metro. Es pot aprofitar el regulador existent al  pas semaforitzat,  ampliant el nombre de grups semafòrics (dos bàculs amb semàfors de punta i nivell i dos semàfors de vianants).  La modificació de programació de funcionament és senzilla,  perquè poden funcionar en paral·lel, sense necessitat de transicions en les fases, ja que hi ha prou distància entre els dos passos i no hi ha interseccions entre els dos que es puguen veure afectades per les cues de vehicles. L’obra civil necessària comprendria, únicament una canalització i un encreuament i les corresponents cimentacions de bàcul. Cal tenir en compte el cablejat necessari per arribar des del regulador fins als nous grups semafòrics.

• Seria també convenient crear un refugi central, de les mateixes característiques que el pas situat a la porta principal de l’estació, per forçar la disminució de velocitat, per estrenyiment de la calçada, abalisant amb fites l’espai entre els dos passos. Així es crearia una continuïtat entre tots dos i s’incrementaria la seguretat viària de tot el tram de carrer davant de la zona de l’estació de metro.

• L’altre pas, (el situat abans del pont), podria quedar amb la protecció actual, (sobre elevat i  pintura bicolor), repintant-lo i millorant els accessos de vianants, allargant la  plataforma vianants des de la vorera del pont fins al propi pas. Podria reforçar la visibilitat millorant la il·luminació i afegint leds lluminosos en calçada, en els extrems de les marques vials. Aquesta mesura podria aplicar-se en tots els passos.